Emre Kongar Seçkisiyle -Nutuk-

Print Friendly, PDF & Email

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümsüz eseri Nutuk, Değerli Emre Kongar’ın yapıttan yaptığı seçkilerle  Nisan 2018’de yayınlandı. 256 sayfalık eserin satış fiyatı 20 TL olarak belirlenmiş. Emre Kongar’ın diğer birçok eserini yayımlayan Remzi Kitabevi yine işin içinde yer alıyor. Kitabın ISBN’si ise 978-975-14-1851-7.

Eser; Önsöz, 31 bölüm ve Ek’ten (Özgün Baskıdaki Konu Başlıkları) oluşuyor. Eserin ilk baskısı ise 50.000 adetle sınırlandırılmış. Kitabın düzeltisi (redaksiyon) Eylül Duru’ya, son okuma ve kapağı ise Ömer Erduran’a ait.

Eser, adından da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı Nutuk’un (Söylev), Emre Kongar tarafından seçilmiş bölümlerinden oluşuyor. Kongar, bu bölümlerin başında, sonunda ve zaman zaman da bölüm içi başlıkların arasında konuya müdahil olarak açıklık getiriyor.

Sonda söyleyeceğimi şimdi söyleyecek olursam, Nutuk’u okumuş olanlar bilir ki, eseri 256 sayfa ile sınırlandırmak ve bütünlüğünü yansıtmak oldukça zor bir iştir. Kongar, bu zor çabanın üstesinden başarıyla gelmiş görünüyor. Kongar’ın tanımlamasıyla ‘Türk Devrim’nin öyküsü olan bu eser okuyucular tarafından bu kısa seçkisiyle bile dönemi anlamak açısından oldukça işlevsel.

Tabii burada seçkinin yapılmış olması dışında seçkisi yapılan bölümlerin günümüz Türkçesine çevrilmiş olması da oldukça önemli. Günümüz insanlarının eski yapıtı anlamada çektiği zorluklar da böylece en aza indirgenmiş.

Eserde olumsuz bulduğum bazı noktaları da naçizane belirtmek isterim:

  • Eserde yer alan bazı kişiliklerin soyadlarının da belirtilmesi yerinde olurdu. Böylece araştırma yapanlar daha uygun sonuçlar elde edebilirdi. (Not: Bu konuda bir çalışma için Fahrettin Çiloğlu’nun Nutuk Sözlüğü adlı eserine bakılabilir)
  • Eserde kapak dışında hiçbir görselin olmaması bence bir eksiklik olarak göze çarpıyor. Bazı noktalarda harita ile anlatım da yerinde olabilirdi. Emre Kongar’a ait bir görselin bulunmaması da bence bir diğer olumsuzluk olarak göze çarpıyor.

Sonuç olarak bazı önemsiz olumsuzluklar yer alsa da Emre Kongar’ın seçkisi dönemi anlama ve ileriye dönük anlamlandırma açısından büyük önem taşıyor. Gönül ister ki herkes Nutuk’un tam metnini okuyabilsin; ancak onu yapamıyorsanız veya daha önce yaptıysanız bile bu eseri okumak çok çok güzel bir özet ve bilinç sunuyor.

 Gökhan DAĞ (gokhandag.com)

iletisim@gokhandag.com

5/5 - (3 votes)

Bir Cevap Yazın